We zijn nu een paar weken verder in de situatie rondom sociale isolatie door het coronavirus. Waar deze situatie in het begin voornamelijk angst opleverde en later naar een vreemd gevoel van vrijheid ging, slaat nu de verveling toe.
Als alle klussen in en om het huis gedaan zijn
Sloegen we massaal aan het (lente)schoonmaken of klussen, zijn nu alle dingen in en rondom het huis wel zo’n beetje gedaan. We mogen nog steeds niet helemaal terug naar onze hobby’s, sport, uitjes. En ook het sociale contact blijft beperkt en met regels omgeven. Mijn vrienden beginnen het nu te hebben over hoe saai hun leven is. Ze weten niet meer wat ze met alle tijd moeten doen. Ze vervelen zich. En vervelen wordt beschouwd als een negatieve emotie. Een emotie die bestreden moet worden. Dat komt omdat wij binnen de situatie van verveling het gevoel hebben dat we geen controle hebben over de situatie. Dat we niet nuttig bezig zijn. En dat voelt onprettig.
Waarom verveling nuttig is
Toch is verveling een zeer nuttige emotie. Verveling kan leiden tot creativiteit en maakt ruimte in het hoofd voor nieuwe ideeën. In de toestand van verveling vindt er in het hoofd veel informatieverwerking plaats. En er is best veel te verwerken in onze veranderde omstandigheden. Bij iedereen vraagt dit om aanpassen, aanpassen aan de nieuwe situatie. Door het verwerken van gedachten en emoties binnen deze situatie ontstaat er dan ruimte voor creativiteit. Verveling zorgt dus voor meer overzicht.
Wanneer omstandigheden zo drastisch veranderen kun je niet doorgaan op de oude voet. Je zult je moeten aanpassen. Wat ga jij doen binnen jouw ‘nieuwe leven’?
Ruimte creëren
Door verveling kan er ruimte in het hoofd ontstaan om te fantaseren. Om je verbeelding aan te spreken. Het is niet vaak dat wij onszelf daar de tijd voor gunnen. Meestal vullen wij ons hele dagelijks bestaan in met activiteiten. Het is dus de kunst om gebruik te maken van de verveling. De ruimte te creëren voor verwerking en vervolgens te dromen. Daarna kun je denken over hoe je de nieuwe ideeën om kunt zetten in activiteiten. Dit kunnen hele simpele dingen zijn bijvoorbeeld: ga lezen, online musea bezoeken, een kruidentuin maken, tekenen, ga schrijven. Maar ook nieuwe manieren bedenken om contact toch waardevol te onderhouden in een tijd van sociale isolatie. Zet ontspanningsoefeningen in om meer rust in het hoofd te krijgen. Denk na over wat er in jouw leven werkelijk belangrijk is, wie ben jij en wat is jouw doel in het leven.
‘Een bepaalde invloed van aanhoudende verveling is essentieel voor een gelukkig leven’
Bertrand Russel, filosoof en Nobelprijswinnaar 1872-1970
Als verveling zinvol is geweest
Let op. Blijf niet te lang hangen in de staat van verveling. Zet je gedachten wel om in acties. Want dan heeft de verveling zin gehad!
Meer tips bij verveling? Bekijk het artikel ‘Doe dingen waar je blij van wordt’.
Heb je een vraag of wil je je mening delen over dit artikel? Laat dit dan weten door hieronder te reageren.