Heel wat huishoudens kampen met problematische schulden. Onvoldoende inkomen, betalingsachterstanden, incassobureaus, loonbeslag, huurachterstand. Het zijn allemaal zaken waar iedereen mee te maken kan krijgen. Vaak spelen gevoelens van schuld en schaamte mee, waardoor mensen niet op tijd om hulp vragen. Daarnaast zijn mensen soms ook bang om hun financiën uit handen te moeten geven en niet meer zelf over hun eigen geld te kunnen beschikken. Als maatschappelijk werker van GGzE kom ik veel in aanraking met gezinnen waar financiële problemen spelen. Dit is een groot probleem en zorgt voor langdurige stress.
Schulden lossen zelden vanzelf op
Schulden lossen zich meestal niet vanzelf op. Er komen brieven, aanmaningen en boetes. Mensen zijn bezig het ene gat met het andere te dichten. Zo hou je nog een stuk maand over zonder geld om van te leven. Er ontstaan grote zorgen en slapeloze nachten. Mensen zijn zo met de schulden bezig, dat allerlei andere belangrijke dingen in het leven niet de aandacht krijgen die ze verdienen.
Schulden verdwijnen niet. Zo stiekem als ze er soms zijn ingeslopen, zo hardnekkig blijven ze je achtervolgen. Tip: probeer in ieder geval de terugkerende vaste lasten zoals huur, gas/elektra, zorgverzekering te betalen. Laat daar geen (verdere) achterstanden ontstaan.
Goed nieuws; financiële problemen zijn op te lossen
Vaak zie ik dat mensen het hele overzicht zijn verloren. Dat ze niet meer precies weten wat er aan inkomen binnenkomt en wat er allemaal uitgaat. Soms ligt de post ongeopend verstopt ergens in een la. Het duurt gemiddeld 5 jaar voor mensen hulp vragen.
Maar het goede nieuws is; schuldenproblemen zijn altijd op te lossen. Daar zijn trajecten voor en hulpverleners die met jou toewerken naar een schone lei. Je kunt hiervoor aankloppen bij de gemeente of bij het maatschappelijk werk. In veel gemeenten zitten in buurthuizen vrijwilligers die daarbij ondersteunen en je ook van goede raad kunnen voorzien.
Leven zonder schulden, hoe fijn zou dat zijn?
In Eindhoven heb je bijvoorbeeld Werkplaats Financiën XL van Maatje040. Deze werkplaatsen vind je op zeven locaties in Eindhoven. Als het om financiële zorgen gaat word je hier met raad en daad bijgestaan door deskundigen en ervaren vrijwilligers. Er wordt nooit veroordelend gekeken naar je situatie, er is vooral begrip. Samen begin eerst met een overzicht te maken wat er aan geld binnenkomt en wat er allemaal aan vaste lasten en aflossingen uitgaat. Dan zie je vaak al of er structureel te weinig inkomen is, of dat het toch in het eigen bestedingspatroon zit. Vervolgens onderzoek je samen of je recht hebt op toeslagen, of dat je mogelijk in aanmerking komt voor minimaregelingen die de gemeentes aanbieden.
Reken af met schulden!
Zoek hulp en reken af met je schulden. Het geeft zoveel rust en ruimte als je je financiële zaken weer op orde hebt. Wacht niet langer als je je herkent in dit stuk!