Jongeren kunnen gratis met een coach bellen als ze zich somber voelen vanwege de coronacrisis. Dat kan dankzij een samenwerking tussen het Rode Kruis en coachingsbureau Blijf Overeind. Een groot deel van de jongeren voelt zich tijdens de coronacrisis soms eenzaam (20%), angstig (45%) of somber (68%), zo blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis. Bijna drie kwart maakt zich bovendien zorgen over de toekomst (73%). Het is belangrijk om over deze gevoelens te praten. Een telefonische coachingssessie kan hierbij uitkomst bieden.
Somberheid en angst
Voor het onderzoek van het Rode Kruis zijn meer dan 700 jongeren tussen de 16 en 30 jaar ondervraagd. Daaruit blijkt dat eenzaamheid, angst en somberheid vaker voorkomen onder jongeren die hun tijd voor werk of opleiding voornamelijk thuis doorbrengen. Ook zien de meeste jongeren de komende winterperiode somber tegemoet: maar liefst twee derde van de ondervraagden ziet op tegen de donkere dagen waarin we nog met het coronavirus te maken zullen hebben.
Praten en hulp vragen
Voor een goede mentale gezondheid is het belangrijk om over gevoelens te praten. Maar praten of om hulp vragen is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Ruim een kwart van de jongeren gaf aan dat ze het moeilijk vinden om hulp te vragen aan iemand die ze goed kennen. De drempel om hulp te vragen aan een professional ligt nog hoger: 52 procent gaf aan hier moeite mee te hebben.
Wil jij anoniem met iemand praten over je gevoelens in deze tijd? Kijk dan eens op de site van MIND korrelatie. Ook is de Rode Kruis Hulplijn (070-4455 888) te bereiken voor iedereen die vragen heeft over de coronacrisis of voor wie een luisterend oor nodig heeft.
Meer informatie en tips vind je op de website van het Rode Kruis.
Heb je een vraag of wil je je mening delen over dit artikel? Laat dit dan weten door hieronder te reageren.