Wil je met iemand contact om te praten over je mentale welzijn? Je kunt deze hulplijnen proberen.
De Luisterlijn
In het holst van de nacht, in de vroege ochtend of op een feestdag. De Luisterlijn is dag en nacht, het hele jaar door, bereikbaar voor mensen die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek. Per mail, alle dagen van de week per chat en 24/7 per telefoon.
Meer informatie vind je op de website van De Luisterlijn.
Hulplijn voor financiële problemen
Inwoners uit de gemeente Eindhoven met financiële vragen kunnen iedere werkdag tussen 9.00 en 13.00 uur bellen met 040-7601777. Daar word je geholpen door vrijwilligers van de Vrijwillige Hulpdienst Eindhoven.
113 zelfmoordpreventie
113 is er voor jou als je het leven niet meer ziet zitten. Je kunt direct bellen met 113 (0900-0113 werkt ook nog) of chatten via de website van 113. Op de website vind je ook hulpmiddelen die je juist in deze moeilijke ‘coronatijd’ verder kunnen helpen.
MIND Korrelatie
Je kunt met MIND Korrelatie bellen, chatten, mailen en Whatsappen van maandag tot en met vrijdag. Bekijk de telefoonnummers op de website van MIND Korrelatie.
Psysalon
Psysalon is een vorm van voorlichting en ontmoeting voor iedereen die betrokken is bij iemand met een kwetsbaarheid voor psychose: familieleden, hulpverleners en andere betrokkenen. Ook mensen met psychosegevoeligheid zelf zijn van harte welkom.
De bijeenkomsten zijn georganiseerd volgens de formule van het Alzheimer- en Autismecafé. Hierin worden (ervarings-)deskundigen geïnterviewd over steeds een ander thema.
Hoofddoel is om taboeonderwerpen rond geestelijke gezondheidszorg laagdrempelig bespreekbaar te maken. Zo willen ze cohesie en inclusie bevorderen: iedereen mag erbij horen. Er zijn regelmatig bijeenkomsten door heel Nederland, bekijk de agenda op de website van Ypsilon. Anke Biermans is vanuit GGzE nauw betrokken bij Psysalon Oirschot. De Psysalons in Oirschot worden aangekondigd op de Facebookpagina van mede organisator Wijzer. Ook kun je de bijeenkomsten op die Facebookpagina volgen via een livestream.
Stichting Zelfhulp Netwerk Zuidoost-Brabant
Stichting Zelfhulp Netwerk Zuidoost-Brabant is een organisatie die zelfhulpgroepen ondersteunt en faciliteert. Zelfhulp is een vorm van lotgenotencontact zónder tussenkomst van de hulpverlening. Door het uitwisselen van ervaringen met lotgenoten vind je (h)erkenning en kun je werken aan herstel of acceptatie van ziekte, psychische kwetsbaarheid of verslaving. Klik op 1 van onderstaande links voor meer informatie en contactgegevens.
Zelfhulpnetwerk volwassenen: www.zelfhulpnetwerk.nl
Zelfhulpnetwerk jongeren: www.zelfhulpvoorjongeren.nl
Welshop
Op Welshop vind je uitsluitend professionele psychische hulp waarmee je direct aan de slag kunt, zonder wachtlijst. De online behandelingen van de aanbieders op Welshop zijn normale, volwaardige behandelingen. Het verschil is dat je via videobellen contact hebt met je behandelaar en zelf aan de slag gaat met online trainingen. Lekker vanuit huis op een tijd die jou goed uitkomt.
GGzE de Boei
GGzE De Boei staat klaar voor mensen vanaf 18 jaar die tijdelijk professionele hulp nodig hebben om het leven weer op koers te brengen. We organiseren diverse activiteiten bij jou in de buurt en staan voor je klaar als je zelfstandig wilt wonen en daarbij wat begeleiding nodig hebt.
In Hetzelfde Schuitje
Het is de missie van In Hetzelfde Schuitje om mensen die mentaal vastlopen of psychische klachten ervaren te inspireren en met elkaar te verbinden. Wij faciliteren lotgenotencontact middels een online community en door ontmoetingen. Daarnaast dragen we bij aan het doorbreken van het taboe wat er heerst op mentale problemen. Dat doen we door ervaringsverhalen te delen onder #deeljouwverhaal. Het is onze wens om een meer realistische tijdlijn te creëren op social media, die niet alleen bestaat uit de leuke dingen en tegelijkertijd meer openheid omtrent psychisch ziek zijn te stimuleren.
Mental Health First Aid (MHFA)
MHFA leert mensen eerste hulp te bieden bij psychische problemen. Ze geven daarvoor cursussen aan iedereen die dat wil, particulieren en professionals.
WIJeindhoven
WIJeindhoven ondersteunt inwoners van de gemeente Eindhoven die tijdelijk hulp nodig hebben op het gebied van wonen, werken, ontmoeten, opvoeden, vervoer en inkomen. Mensen kunnen heel veel zelf en willen graag de controle over hun eigen leven houden. Ook als ze (tijdelijk) ondersteuning nodig hebben. Mensen zijn uniek en hebben talenten. Maar door omstandigheden of personen kunnen deze talenten wel eens ondergesneeuwd raken. Dan kan er behoefte ontstaan aan ondersteuning. Dan is er WIJeindhoven.
Informatie en verwijscentrum Mentale gezondheid COVID-19
Als je op zoek bent naar hulp of informatie hoe je met de emotionele belasting van het coronavirus om kunt gaan, dan is het niet altijd duidelijk bij wie of waar je terecht kunt. Daarom is er nu één online loket gericht op het bevorderen van de mentale gezondheid: het Informatie- en Verwijscentrum COVID-19.
Het loket is ingericht door ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum, samen met het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het loket blijft de komende twee jaar bestaan en wordt nog verder ingevuld op basis van actuele behoeften en vragen.
Of stel je vraag aan een van onze experts. Dat kan je hier doen.