Sommige mensen nemen een ‘slaapmutsje’ om zo beter in slaap te vallen. Wat doet een alcoholisch drankje voor je slaap en nachtrust? Somnoloog Els en slaapcoach Ellen gaan er samen over in gesprek.
Slaapmutsje verstoort een goede nachtrust
Met alcohol slaap je misschien goed in, maar het vermindert de kwaliteit van je nachtrust. Het drinken van alcohol kan effect hebben op onder meer de lengte, kwaliteit en de diepte van slaap. De kans is groot dat je vaker wakker wordt in de nacht. Je slaapt dus minder diep en het verstoort je REM-slaap. Tijdens de REM-slaap droomt een mens, de spieren ontspannen volledig. Men vermoed, maar hier wordt nog volop onderzoek naar gedaan, dat je tijdens de REM-slaap alle informatie, indrukken en emoties van de dag verwerkt. De REM-slaap bedraagt ongeveer 15% van de periode waarin iemand slaapt.
Slaap is erg belangrijk voor een mens, maar wordt door alcohol verstoord. Dat kan dus gevolgen hebben voor het geestelijke herstel. Je wordt minder uitgerust wakker. Als er met regelmaat een drankje voor het slapengaan wordt gedronken, zal het slaapmutsjes-effect steeds minder zijn. Dit maakt de kans groter dat je daarom meer gaat drinken. Ook al klinkt het lief en gezellig, een slaapmutsje is als je goed wil slapen geen goed idee.
Kijk voor meer informatie over slaap en alcohol ook eens bij het Trimbos Instituut.
19 maart internationale dag van de slaap
19 maart is de internationale dag van de slaap. Slaap is een belangrijk thema als het gaat om je gezondheid. Op deze dag staan slapen en zaken die met slapen te maken hebben, centraal. Op Mentale Kracht 040 vind je meerdere artikelen die te maken hebben met slaap.